1. Legislația romanească referitoare la concepția și realizarea structurilor pentru construcții noi sau existente, se referă la:
- Asigurarea rezistenței și a stabilității construcțiilor prin proiectare și verificarea proiectelor;
- Cunoașterea și respectarea prevederilor din reglementările tehnice (norme, standarde, prescripții, normative și instrucțiuni);
- Concepția generală și de detaliu a structurii de rezistență, stabilirea solicitărilor;
- Efectuarea calculelor statice și dinamice;
- Dimensionarea și verificarea secțiunilor;
- Elaborarea soluțiilor tehnice și tehnologice de realizare, având în vedere criteriul economic;
- Proiectarea: Colaborează impreună cu șeful de proiect în toate fazele de proiectare: proiect preliminar, studiu de prefezabilitate (SPF), studiu de fezabilitate (SF), proiect tehnic (PT), documentație pentru avize, proiect pentru autorizația de construire (PAC) unde inginerul structurist răspunde de elaborarea secțiunilor de proiect care vizează structura de rezistență și siguranță clădirii.
2. Criteriile principale de reușită unei construcții sunt:
- Înscrierea în costurile programate
- Realizarea în timpul programat
- Execuția de calitate
- Siguranță în exploatare.
Prin specificul meseriei sale, inginerul structurist contribuie la realizarea criteriilor de mai sus, dar răspunde în fața legii și a investitorului privind rezistența și stabilitatea construcției, contribuind esențial la criteriul "siguranța în exploatare".
Structurile de rezistență ale construcțiilor trebuie să asigure satisfacerea cerinței de rezistență și stabilitate pe intreaga durată a construcției, în condițiile unei exploatări normale.
Prin exploatare normală se înțelege ca structură de rezistență să asigure rezistență clădirii, inclusiv după cutremur, vânt, tasări s.a. atunci când structura de rezistență nu este modificată.
Concepția, înseamna ca pe parcursul exploatării să nu se producă:
- Prăbușirea parțială sau totală a clădirii;
- Deformații de mărimi inadmisibile ale elementelor structurale
- Deteriorarea altor părți ale construcțiilor, ale instalațiilor și ale echipamentelor, ca urmare a deformațiilor mari ale structurii de rezistență.
- Avarii la construcții, disponibilitate în raport cu cauzele care le-au produs.
Putem asigura investitorilor costuri corecte sau reduse.
Un investitor neavizat, care nu folosește serviciile inginerilor structuriști poate economisi de la 1% la 3% din valoarea investiției, dar poate pierde în același timp de la 10% la 20% din valoare investiției, prin soluții greșite, risipă de materiale și manoperă sau chiar prin demolarea parțială sau totală a construcției.
Din această cauză, un investitor avizat, care angajează pe bază de contract ingineri structuriști capabili și experimentați, evită ofertele care vizează dumpingul și chiar dacă plătește onorarii ceva mai ridicate, poate asigura construcției lui lucrări de calitate, fără pierderi inutile de timp și costuri suplimentare.
Dimpotrivă, va fi sigur că se vor face economii importante prin soluțiile tehnice profesionale și angajate.